Домашні улюбленці позитивно впливають на здоров’я|Smart Mama 2024

 Домашні улюбленці позитивно впливають на здоров’я своїх господарів

Наші домашні котики чи цуцики можуть не тільки поліпшувати наш настрій і дарувати щасливі моменти, вони можуть також покращувати наше здоров’я. У світовій медицині існує такий термін, як «пет»-терапія (від англійського pet – домашня тварина). Тобто терапія, яка надається домашніми тваринами.

Лікарі радять завести домашню тваринку

Напевно, кожен чув як найпрогресивніші психологи світу чи інші медики радять своїм пацієнтам терапію за допомогою коней чи дельфінів. Але такі сеанси не з дешевих та й не у кожному місті є подібна можливість. А ось звичайні домашні тварини, до яких ми всі звикли, лікують і покращують наше життя не гірше, а може ще й краще.

Читайте також: ДИТЯЧИЙ ІМУНІТЕТ І НОВІ ШТАМИ КОРОНАВІРУСУ: ВАРТО ЗНАТИ

Кішки

Якщо в сім’ї є дитина із психічними розладами, європейські медики радять, завести кішку. Адже вони позитивно впливають на людей з такими захворюваннями, а також проблемами серця і травмами мозку. Коли є кішка в домі, люди, які страждають на такі недуги, стають більш спокійними і відкритими до навчання. До таких висновків дійшли англійські вчені, які використовували фелінотерапію, або кішко-терапію у роботі з пацієнтами з проблемами розвитку.

Пізніше кішок почали використовувати також і під час лікування людей з нарко – та алкозалежних.

До речі, кішки допомагають подолати апатію, депресію та впоратися з життєвими труднощами

При цьому кішок не треба якось тренувати. Сам факт їх присутності, постійне спілкування із ними покращує наше самопочуття. Медики помітили, що їхнє мурчання навіть допомагає людям із різними хронічними хворобами, а не тільки покращує загальне самопочуття. Чому ці звуки так діють сприятливо не знає ніхто поки що, але чому б не перевірити самому і не взяти додому кошенятко?

Собаки

Собаки соціальні тварини. Вони можуть допомогти дитині із затримкою розвитку в цілому, затримкою розвитку моторки, із синдромом Дауна, ДЦП тощо. Після появи чотирилапого друга у таких діток покращувалася пам’ять, вони швидше вчилися чомусь новому, а позитивних емоцій ставало більше.

Ті, хто хворіє на діабет, варто також подумати про домашнього улюбленця. Британські вчені провели дослідження та з’ясували, що собаки відчувають коли у його господаря скоро настане гіпоглікемічний чи гіперглікемічний напад. Тоді пес починає штурхати людину або іншими сигналами показувати свою стурбованість. «Якість життя хворих діабетом покращується, якщо є така «медична» собака», – говорять в Університеті Бристоля.

Читайте також: Декілька порад, щоб ГРВІ у дитини пройшло без ускладнень

Можна натренувати собак попереджати про такі напади. Чому б і ні? Адже у світі, за даними Всесвітньої організації здоров’я, біля 340 млн людей, які страждають від діабету.

Чи варто говорити, що собаки прекрасні лікарі для військових, які страждають на посттравматичний синдром? Це доведений факт. У Канаді та США собаки майже у кожного військового, який повернувся із зони бойових дій. Тварини відчувають тривогу та інші негативний стан людини, заспокоює і відволікає від поганих думок.

А постійні щоденні прогулянки із собакою самі по собі зроблять ваше тіло здоровішим, адже пес змусить вас більше рухатися та дихати свіжим повітрям.

Пташки та рибки

Вважається, що пташки не такі розумні, як коти чи собаки. Але це помилкове уявлення. Ці пернаті тварини так же радіють поверненню господаря, голубляться до них або сумувати у час відсутності найулюбленішої її людини. Пташки також рятують від емоційних потрясінь і стресів. Їхній спів чи навіть просто спостерігати за ними заспокоює і покращує сон.

Рибки особливо будуть в нагоді творчим людям, тим, у кого дуже нервова робота. Біля них настрій буде підійматися і буде легше заспокоюватись. До речі, акваріум робить мікроклімат у кімнаті більш сприятливим. Тому рибок варто ще й заводити тим, у кого є проблеми із легенями чи тим, хто страждає від астми.

Дрібні тваринки

Хом’ячки, кролі та інші гризуни, за словами психологів, підійдуть для людей невпевнених в собі, хто боїться аудиторії чи має інші комплекси.

Олена Алексєєва